Wat coaching met de hond als spiegel kan brengen voor ouders met bijzondere kinderen

Esther Iepema en ik, Margareth de Vries, hebben onze kwaliteiten en kunde gebundeld om zo een krachtig pakket mogelijk te maken. We combineren Holistische kindertherapie met Honden coaching. We richten ons daarbij op bijzondere kinderen en/of hun ouders.

We mochten aan de slag met een ouderechtpaar dat de zorg heeft voor een kind met het Down syndroom. De ouders vonden het spannend om dit aan te gaan. Ze hebben al heel wat hulpverleners gezien en waren eigenlijk een beetje 'therapiemoe', zoals ze zeiden. Spannend ook omdat ze beiden geen ervaring hebben in het contact met een hond. Daarom was hun 'Ja'naar ons ook een bijzonder moedige stap.

De sessie was heel bijzonder. Mijn hond Yurajh is in staat om mensen heel snel op hun gemak te stellen. Ze is een vriendelijke witte herder, die dol is op mensen. Esther en ik werken vanuit wat er is. Onze insteek is om mensen te laten ervaren welke kwaliteiten en kracht zij hebben. Het werken met een hond geeft hiervoor alle ruimte.

Tijdens de sessie hebben beide ouders weer ervaren waar hun kracht ligt. Mooi om te zien hoe de verschillende kwaliteiten van deze beide mensen elkaar aanvullen. De ouders waren enthousiast en blij na afloop. Vooral het insteken op kwaliteiten in plaats van op problemen of klachten, was voor hen een verademing. Het feit dat zij dit keer centraal stonden en niet hun kind, werd door hen zeer gewaardeerd Ook het samen bezig zijn en elkaars kwaliteiten weer een te herontdekken, was voor hen een bijzondere meerwaarde van de sessie.

Een tweede ouderpaar heeft zich inmiddels bij ons aangemeld. Begin april gaan we samen met hen aan de slag. Daar kijken we naar uit! En we houden u natuurlijk op de hoogte.