Buiten de comfortzone

De rups voelt zich prettig in haar cocon. Het is er licht, ruim en comfortabel. Als het buiten regent en onweert, is het binnen lekker veilig en droog. Af en toe rommelt ze wat aan de wanden van haar cocon. Ze strijkt her en der een plooitje glad en repareert scheurtjes in de wand. Ze merkt wel dat er buiten ook andere rupsen zijn. Als het geluid van die rupsen te dichtbij komt, wordt ze onrustig. Ze schopt tegen de wanden. Alle draden raken in de war. Daar schrikt ze van. Snel brengt ze de draden weer terug in de oude staat en stopt met schoppen. Het is veel beter om rustig te blijven en te kijken naar de keurige vorm van haar zelfgesponnen huis.

Langzamerhand begint ze te voelen dat de cocon niet groot en licht blijft. De ruimte lijkt steeds krapper te worden. De cocon begint haar te beperken in haar gevoel van vrijheid en behaaglijkheid. De wanden sluiten zich steeds nauwer om haar heen. Dat maakt haar angstig en boos. Ze schopt tegen de wanden. Ze wil ze duidelijk maken dat ze van haar af moeten bewegen en niet naar haar toe. De wanden luisteren niet. Er ontstaat zelfs een opening, die zij niet meer kan sluiten. Ze wordt steeds banger dat op een dag de cocon helemaal openbreekt. Wat zal er dan met haar gebeuren? Ze kan haar veilige huis verliezen. Ze zal kreupel zijn en nooit leren vliegen. Ze wil haar cocon niet verlaten. Dus worstelt ze verder en werkt heel hard om ervoor te zorgen dat de opening niet groter wordt. Op een dag gebeurt waar ze al die tijd zo bang voor was. De cocon wordt ruw en in een keer opengebroken. Weg is de veilige bescherming om haar heen. De vlinder beeft en trilt van angst en verdriet. Ze wil dit niet, absoluut niet.

Na een poosje ziet ze wat ze niet heeft verwacht. Zij, de rups, is een vlinder geworden en ze is mooi, mooier dan voorheen. Er zweeft een aura aan kleuren om haar heen. Ze heeft vleugels gekregen, waarmee ze kan vliegen! En ze kijkt opnieuw. Om haar heen vliegen allemaal prachtig gekleurde vlinders. Ze besluit om samen met hen de nieuwe wijde wereld te gaan ontdekken.

Deze vlinder ontving alles wat nodig is om van een rups uit te groeien tot een prachtig kleurrijk wezen. Een wezen dat haar potentieel volledig kan benutten. Ieder mens heeft de keuze in zijn leven om in zijn cocon te blijven of deze te verlaten. Uitdagingen aangaan en obstakels van het leven overwinnen, geven je kracht en laten je ervaren welke mogelijkheden jij in je hebt.